Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Interjú

Adni az embereknek – Interjú Szabó Dórával

Egy zenés-táncos színház sikeréhez nem csak a szólisták járulnak hozzá, hiszen a látványos előadáshoz szükség van háttértáncosokra, kórusra is. Szabó Dórát ilyen szerepben ismerhetjük meg, ha ellátogatunk a Budapesti Operettszínház valamelyik híres musical-előadására. Ha Gödöllőn járunk, akkor Erzsébet királyné szerepében is találkozhatunk vele.

Hogyan kerültél az Operettszínházhoz?

2002-től 2005-ig a Gór Nagy Mária Színitanodába jártam. 2005-ben a Budapesti Operettszínház Musical Együttesébe új tagot kerestek egy szülési szabadságra menő lány helyére. Amikor Dunaújvárosban éltem, már akkor is énekeltem, néptáncoltam, így nagyon érdekelt ez a táncos, énekes munka. Végigcsináltam a felvételit, ahol megfeleltem, így már 5 éve szerepelhetek a színház musicaljeiben.

Van kedvenc darabod?

Természetesen az Elisabeth. Azt a darabot a társulat minden tagja nagyon kedveli és szeret benne játszani, akár a legkisebb szerepben is. Aki pedig éppen nincs a színpadon, az a takarásból nézi az előadást, mert annyira a szívünkhöz nőtt, de sajnos ritkán van műsoron.

Te más miatt is kötődsz Erzsébet királynéhoz.

Igen, hiszen már kislány korom óta érdekel az élete. Először én is a Romy Schneider-féle filmben találkoztam vele, később pedig sok könyvet elolvastam róla, közben pedig rájöttem, hogy a látott film csupán romantikus mese, hiszen Sisi élete valójában más volt.

Aztán jött a hasonmásverseny?

Először még egy fodrászbemutató az Erzsébet Királyné Szakközépiskolában, ahová a fodrászom hívott el, és ahol Sisi jellegzetes frizuráját készítette el nekem. Erről fotó is készült, amit anyukám kitett a munkahelyén, a hasonmásverseny meghirdetésekor pedig egyből eszébe jutott, hogy jelentkeznem kellene. Végül lejárt az első jelentkezési határidő és csak a pótjelentkezésre küldtük be a nevezésemet.

Mit szóltak a sikeredhez a színházi kollégák?

Mindenki nagyon örült és az igazgató úr is támogatott. A verseny döntője előtt annyira izgultam, mint előtte még soha. A fellépő művészek közt ott volt Janza Kata is, aki a színházban Elisabethet játssza. Ő bíztatott, hogy nekem ott a helyem a döntősök között.

Mi a legnehezebb a színházi munkádban?

Talán az, hogy nincs idő a magánéletre, hiszen szinte minden este a színpadon állok. Ha pedig egy új darabot próbálunk, akkor akár több hónapig is reggeltől estig folynak a próbák. Bár én szerencsés vagyok, hiszen a férjem, Németh Attila színészként szintén az Operettszínházban dolgozik. Ő egyébként Erzsébet királyné férjét, a császárt is játssza a Rudolf című darabban, ezért nekem saját Ferenc Józsefem is van.

Mit tartasz legszebbnek ezen a pályán?

Azt, hogy adhatok a közönségnek magamból. Jó érzés, ha a nézőknek tetszik az, amit csinálunk a színpadon. Ezért szeretek a gödöllői kastélyban Erzsébet királyné lenni egy-egy rendezvényen, hiszen ott is adhatok az embereknek valamit saját magamból.

Meddig lehet egy musical együttesben táncolni, melyek a távlati terveid?

Én még fiatal vagyok, jó pár évig szeretnék még az együttesnél maradni, ezért igazán még nem gondolkodtam azon, hogy mi lesz utána. Vannak, akik rendezőasszisztensek vagy koreográfus asszisztensek lesznek, hiszen természetesen negyven évesen már nem lehet egy karban táncolni.

Hogyan képzeled el az életedet 10 év múlva?

Az még nagyon soká lesz. A férjemmel szeretnénk majd gyerekeket. A szakmában pedig mindenféle lehetőségre, akár egy külföldire is nyitott vagyok. Majd meglátjuk.

 

Készítette: Szabados Mónika

forrás > innen <